Издв

Информација за психолошко тестирање и систематски преглед за кандидатите кои конкурирале за студенти-питомци на Воената академија во учебната 2022-2023 година-прв уписен рок

Информација за психолошко тестирање и систематски преглед за кандидатите кои конкурирале за студенти-питомци на Воената академија во учебната 2022-2023 година-прв уписен рок

Ве информираме дека во деновите 15, 16 и 17.08.2022 година, со почетокот од 08:00 часот, ќе се спроведе психолошко тестирање и систематски прегледи во Воено медицинскиот центар-Скопје. Со себе понесете документ за утврдување на идентитетот (лична карта или пасош), здравствена легитимација и заштитна маска. Кандидатките со себе треба да имаат и потврда од гинеколог. Тестирањето […]

Информација за тестирање по англиски јазик за кандидатите кои конкурирале за студенти/питомци на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“-Скопје во учебната 2022/23 година-прв уписен рок

Информација за тестирање по англиски јазик за кандидатите кои конкурирале за студенти/питомци на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“-Скопје во учебната 2022/23 година-прв уписен рок

Ве информираме дека во деновите 09.08.2022 г. (кандидати со ID од 01-30) 10.08.2022г.(кандидати со ID од 31-59) со почеток од 08:30 часот ќе се спроведе тестирање по Англиски јазик. Тестирањето ќе се спроведе во Центарот за странски јазици во касарна „Илинден“ – Скопје. Кандидатите треба да пристигнат до 08:00 часот поради административна проверка. Со себе понесете документ за утврдување на […]

Конкурс за запишување студенти/питомци за потребите на Министерството за одбрана и на Армијата на Република Северна Македонија и студенти за потребите за управување со кризи на прв циклус студии на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје во учебната 2022/2023 година

Конкурс за запишување студенти/питомци за потребите на Министерството за одбрана и на Армијата на Република Северна Македонија и студенти за потребите за управување со кризи на прв циклус студии на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје во учебната 2022/2023 година

Врз основа на член 21 став 1 од Законот за Воената академија („Службен весник на Република Македонија“ бр.83/2009), Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје објавува  К О Н К У Р С за запишување студенти/питомци за потребите на Министерството за одбрана и на Армијата на Република Северна Македонија и студенти за потребите за управување со […]

 The Military Academy – Organizer of a Two-day Cyber Security Drill (Tabletop Exercise – TTX), in Podgorica, MontenegroВоената академија организатор на дводневна вежба CYBER SECURITY DRILL (Tabletop Exercise – TTX), која се реализираше во Подгорица, Црна Гора

Воената академија организатор на дводневна вежба CYBER SECURITY DRILL (Tabletop Exercise – TTX), која се реализираше во Подгорица, Црна Гора

Воената академија, препознаен лидер во областа на сајбер безбедноста во регионот, со поддршка на Стејт департментот на САД, а во соработка со CRDF GLOBAL и Иницијативата за сајбер и корпоративна безбедност и кризен менаџмент – C3I Скопје, на 11 и 12 јули 2022 година реализираше дводневна вежба во областа на сајбер безбедноста CYBER SECURITY DRILL […]

The Military Academy – Organizer of a Two-day Cyber Security Drill (Tabletop Exercise – TTX)  Воената академија организатор на дводневна вежба CYBER SECURITY DRILL (Tabletop Exercise – TTX)

Воената академија организатор на дводневна вежба CYBER SECURITY DRILL (Tabletop Exercise – TTX)

Воената академија, препознаен лидер во областа на сајбер безбедноста во регионот, со поддршка на Стејт департментот на САД, а во соработка со CRDF GLOBAL и Иницијативата за сајбер и корпоративна безбедност и кризен менаџмент – C3I Скопје, на 7 и 8 јули 2022 година реализираше дводневна вежба во областа на сајбер безбедноста CYBER SECURITY DRILL […]

Military Academy co-organiser of the Regional Strategic Leadership Course (RSLC)Воена академија ко-организатор на Регионалниот курс за стратегиско лидерство (RSLC)

Воена академија ко-организатор на Регионалниот курс за стратегиско лидерство (RSLC)

Воената академија повторно ја докажува својата лидерска улога во регионот во областа на образованието во одбраната и безбедноста. Првиот модул на Регионалниот курс за стратегиско лидерство (RSLC) е успешно завршен. Истиот се реализира во периодот од 30 мај до 3 јуни 2022 година, во Националната одбранбена академија во Виена. Деканот на Воената академија проф. д-р […]

Kick-off for the Military Academy’s Three-year SETOFF ProjectПочетен состанок за тригодишниот проект на Воената академија - SETOFF

Почетен состанок за тригодишниот проект на Воената академија – SETOFF

Воената академија започна со реализација на проектот Smart Education and Training PrOgram For central and local government servants: Embrace vulnerability as our greatest and innovative tools For risk management – SETOFF (2021-1-ЕЛО1-КА220-ВЕТ-00003026) со одржувањето на првиот состанок на 26 и 27 мај 2022 година во Солун, Грција. Главнaта цел на проектот е подобрување на подготвеноста и […]

Successfully accomplished LTTA project activity by representatives from the Military Academy on the topic "Short-term staff training"Учество на претставници од Воената академија на Еразмус+ LLTA активност на тема „Краткорочна обука на персоналот“

Учество на претставници од Воената академија на Еразмус+ LLTA активност на тема „Краткорочна обука на персоналот“

Во период од 08-13 Април 2022 година, Здружението „Sosyal Etki Derneği“ од Република Турција беше организатор и домаќин на Еразмус+ LLTA (активност за учење, настава, обука) на тема „Краткорочна обука на персоналот“ која е дел од Еразмус + проектот „Интеграција на дигиталното учење во образовните програми“. Освен претставниците од Воената академија, активно учествo на активноста […]

Innovation Challenge of the Military Academy “General Mihailo Apostolski”, Skopje and the NATO ACT Innovation Hub, Norfolk Virginia Предизвик за иновации на Воената Академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје, и Иновацискиот центар на Здружената Командата за Трансформации на НАТО од Норфолк, Вирџинија.

Предизвик за иновации на Воената Академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје, и Иновацискиот центар на Здружената Командата за Трансформации на НАТО од Норфолк, Вирџинија.

Воената Академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје во соработка со Иновацискиот центар на Здружената Командата за Трансформации на НАТО од Норфлок, Вирџинија, објави натпревар за најдобро иновативно решение кое може да ја подобри работата на НАТО.

Проектна активност-Обука на обучувачи во рамки на ERASMUS+ проектот PREDICT

Проектна активност-Обука на обучувачи во рамки на ERASMUS+ проектот PREDICT

Во период од 03.04. до 10.04.2022 година претставници на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“-Скопје учествуваа во проектната активност-Обука на обучувачи во рамки на ERASMUS+ проектот PREDICT (Prevention of Disaster ICT). Обуката се одржа во Софија, Република Бугарија во организација на Directorate-General Fire Safety and Civil Protection, партнерска институција во проектот. На обуката учествуваа и претставници […]