Вести

Информација за психолошко тестирање и систематски преглед за кандидатите кои конкурирале за студенти-питомци на Воената академија во учебната 2022-2023 година-прв уписен рок

Информација за психолошко тестирање и систематски преглед за кандидатите кои конкурирале за студенти-питомци на Воената академија во учебната 2022-2023 година-прв уписен рок

Ве информираме дека во деновите 15, 16 и 17.08.2022 година, со почетокот од 08:00 часот, ќе се спроведе психолошко тестирање и систематски прегледи во Воено медицинскиот центар-Скопје. Со себе понесете документ за утврдување на идентитетот (лична карта или пасош), здравствена легитимација и заштитна маска. Кандидатките со себе треба да имаат и потврда од гинеколог. Тестирањето […]

Информација за тестирање по англиски јазик за кандидатите кои конкурирале за студенти/питомци на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“-Скопје во учебната 2022/23 година-прв уписен рок

Информација за тестирање по англиски јазик за кандидатите кои конкурирале за студенти/питомци на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“-Скопје во учебната 2022/23 година-прв уписен рок

Ве информираме дека во деновите 09.08.2022 г. (кандидати со ID од 01-30) 10.08.2022г.(кандидати со ID од 31-59) со почеток од 08:30 часот ќе се спроведе тестирање по Англиски јазик. Тестирањето ќе се спроведе во Центарот за странски јазици во касарна „Илинден“ – Скопје. Кандидатите треба да пристигнат до 08:00 часот поради административна проверка. Со себе понесете документ за утврдување на […]

Информација за тестирање по математика за кандидатите кои конкурирале за студенти/питомци на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“-Скопје во учебната 2022/23 година-прв уписен рок

Ве информираме дека на ден 04.08.2022 година со почеток од 09:30 часот ќе се спроведе тестирање по Математика. Тестирањето ќе се спроведе во училниците на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“-Скопје. Кандидатите треба да пристигнат до 09:00 часот поради административна проверка. Со себе понесете документ за утврдување на идентитетот (лична карта или пасош) и прибор за […]

Поефективна соработка на Воената академија со општина Аеродром преку потпишан Меморандум за разбирање

Поефективна соработка на Воената академија со општина Аеродром преку потпишан Меморандум за разбирање

Во насока на отпочнување на заеднички активности за подобрување на функционирањето на Воената академија во склоп на општина Аеродром, како и активности корисни за општината, на 20 јули 2022 година во просториите на Воената академија беше потпишан Меморандум за разбирање од страна на Деканот на Аакадемијата, проф. д-р Митко Богданоски и Градоначалникот на општина Ааеродром, […]

Конкурс за запишување студенти/питомци за потребите на Министерството за одбрана и на Армијата на Република Северна Македонија и студенти за потребите за управување со кризи на прв циклус студии на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје во учебната 2022/2023 година

Конкурс за запишување студенти/питомци за потребите на Министерството за одбрана и на Армијата на Република Северна Македонија и студенти за потребите за управување со кризи на прв циклус студии на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје во учебната 2022/2023 година

Врз основа на член 21 став 1 од Законот за Воената академија („Службен весник на Република Македонија“ бр.83/2009), Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје објавува  К О Н К У Р С за запишување студенти/питомци за потребите на Министерството за одбрана и на Армијата на Република Северна Македонија и студенти за потребите за управување со […]

 The Military Academy – Organizer of a Two-day Cyber Security Drill (Tabletop Exercise – TTX), in Podgorica, MontenegroВоената академија организатор на дводневна вежба CYBER SECURITY DRILL (Tabletop Exercise – TTX), која се реализираше во Подгорица, Црна Гора

Воената академија организатор на дводневна вежба CYBER SECURITY DRILL (Tabletop Exercise – TTX), која се реализираше во Подгорица, Црна Гора

Воената академија, препознаен лидер во областа на сајбер безбедноста во регионот, со поддршка на Стејт департментот на САД, а во соработка со CRDF GLOBAL и Иницијативата за сајбер и корпоративна безбедност и кризен менаџмент – C3I Скопје, на 11 и 12 јули 2022 година реализираше дводневна вежба во областа на сајбер безбедноста CYBER SECURITY DRILL […]

The Military Academy – Organizer of a Two-day Cyber Security Drill (Tabletop Exercise – TTX)  Воената академија организатор на дводневна вежба CYBER SECURITY DRILL (Tabletop Exercise – TTX)

Воената академија организатор на дводневна вежба CYBER SECURITY DRILL (Tabletop Exercise – TTX)

Воената академија, препознаен лидер во областа на сајбер безбедноста во регионот, со поддршка на Стејт департментот на САД, а во соработка со CRDF GLOBAL и Иницијативата за сајбер и корпоративна безбедност и кризен менаџмент – C3I Скопје, на 7 и 8 јули 2022 година реализираше дводневна вежба во областа на сајбер безбедноста CYBER SECURITY DRILL […]

The Military Academy – Co-organizer of the NATO Innovation Challenge Воената академија ко-организатор на Инoвaцискиот предизвик на НАТО

Воената академија ко-организатор на Инoвaцискиот предизвик на НАТО

Во време кога светот сѐ уште се бори со пандемија и сите нејзини последици на економски и општествен план, „Био-одговор“, темата на Иновацискиот предизвик на НАТО во кој учествуваа многубројни институции и поединци овозможи платформа за размена на креативни и иновативни решенија во обидот да се спречат и полесно пребродат можни биолошки ризици и закани […]

Successful Realization of the First Workshop of the Erasmus+ KA220 “Future Classrooms’ Leadership” ProjectУспешна реализација на првата работилница во склоп на проектот „Future Classrooms’ Leadership“ во согласност со Еразмус+KA220

Успешна реализација на првата работилница во склоп на проектот „Future Classrooms’ Leadership“ во согласност со Еразмус+KA220

Во период од 20-24 јуни 2022 година претставници од Воената академија земаа учество на првата работилница во склоп на проектот „Future Classrooms’ Leadership“, во согласност со Еразмус+ KA220, која се реализираше во Багериа, Р. Италија. “] За време на работилницата беа дискутирани искуствата на партнерите во користењето на дигитални алатки во образовнието, со посебен акцент […]

Отварање на летен кампус 2022

Отварање на летен кампус 2022

Во Центарот за обука „Пепелиште“, во организација на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ беше отворен 11-ти Летен кампус на кој учествуваат студенти и питомци 16 земји. На отварањето се обрати заменикот министер за одбрана Башким Хасани, при што напомена дека со овој проект Република Северна Македонија и Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ демонстрираат силна посветеност […]