Вести

Another successful cooperation with NATO DEEP in the area of Advanced distance learningПродолжува соработката со програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната во делот за напредно далечинско учење

Продолжува соработката со програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната во делот за напредно далечинско учење

Во период 12.12 – 13.12.2017 година беше одржана дводневна работилница за карактеристиките и можностите за подобрување на употребата на напредното далечинско учење (ADL) во секојдневниот процес на едукација на Воената академија. За време на работилницата учество земаа двајца претставници од програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната (DEEP) кои се сертифицирани обучувачи за […]

SENIOR LEADERSHIP ROUNDTABLE ON MILITARY AND DEFENSE ASPECTS OF BORDER SECURITY IN SOUTH EAST EUROPE”ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ВИСОКИ ЛИДЕРИ ЗА ВОЕНИТЕ И ОДБРАНБЕНИТЕ АСПЕКТИ НА ГРАНИЧНАТА БЕЗБЕДНОСТ ВО ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ВИСОКИ ЛИДЕРИ ЗА ВОЕНИТЕ И ОДБРАНБЕНИТЕ АСПЕКТИ НА ГРАНИЧНАТА БЕЗБЕДНОСТ ВО ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Со задоволство известуваме дека по двегодишно планирање во периодот 23-30 септември 2017 г. во хотел Аурора, Берово беше одржана „Тркалезна маса на високи лидери за воените и одбранбените аспекти на граничната безбедност во Југоисточна Европа“, поддржана од програмата Наука за мирот и безбедноста на НАТО. Активноста се реализираше од страна на Центарот на извонредност за […]

Официјална посета на делегација  од Воената академија на Република Австрија на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ - Скопје, Република Македонија

Официјална посета на делегација од Воената академија на Република Австрија на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, Република Македонија

Во периодот од 8-10 ноември 2017 година остварена е официјална посета на делегација од Воената академија на Република Австрија на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје. Австриската делегација беше предводена од страна на генерал-мајор м-р Карл Пронхагл. За време на посетата беа презентирани можностите и капацитетите на двете воени академии и разменети конкретни идеи […]

Посета на Началникот на Генералштабот на Армијата на Црна Гора на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ - Скопје, Република Македонија

Посета на Началникот на Генералштабот на Армијата на Црна Гора на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, Република Македонија

На ден 8 ноември 2017 година, Началникот на Генералштабот на Војската на Црна Гора бригаден генерал Илија Даковиќ ја посети Воената Академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје. Од страна на високиот претставник беше искажана благодарност за можноста за школување на питомци од Црна Гора на нашата Академија, задоволство од квалитетот на досега дипломираните и промовирани […]

A workshop for the development of a system for early detection of forest fires is opened in BerovoВо Берово одржана работилницата за развој на систем за рано откривање на шумски пожари

Во Берово одржана работилницата за развој на систем за рано откривање на шумски пожари

Во период од 07-09.11.2017 година во  Берово,   се одржа работилница за проектот „Напреден систем за превенција и рана детекција на шумски пожари“, во организација на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“. Целта на работилницата е да се промовираат придобивките од проектот и да се претстават досегашните резултати пред крајните корисници, меѓу кои и националните паркови „Маврово“ и […]

Working meetings with representatives from the NATO DEEP programРаботни состаноци со претставници од програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната

Работни состаноци со претставници од програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната

Во период од 31.10.- 02.11.2017 година во просториите на Воената академија ќе се оддржат работни состаноци помеѓу претставници од НАТО програмата за унапредување на образованието DEEP и претставници од Воената академија и од Министерството за одбрана. Целта на посетата е да се утврдат можностите за унапредување на образовниот процес во Воената академија преку унапредување на […]

Military Academy with another significant contribution in the area of Technological Disasters Risk Determination and MitigationПРИДОНЕС НА ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ВО ОБЛАСТА НА ОДРЕДУВАЊЕ И УБЛАЖУВАЊЕ НА РИЗИКОТ ОД ТЕХНОЛОШКИ КАТАСТРОФИ

ПРИДОНЕС НА ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ВО ОБЛАСТА НА ОДРЕДУВАЊЕ И УБЛАЖУВАЊЕ НА РИЗИКОТ ОД ТЕХНОЛОШКИ КАТАСТРОФИ

Воената академија имаше уште еден значаен придонес во напредниот курс со наслов “Одредување и ублажување на ризикот од технолошки катастрофи” организиран од страна на Кабинетот на премиерот на Република Турција, одржан во Анталија (Р.Турција) во периодот 25.10.-27.10.2017 година. Главен предавач и модератор на активноста беше полковник д-р. Методи Хаџи-Јанев, вонр. проф кој одржа предавање под […]

Contribution of the Military Academy to the Cyber Security Advanced Training Course in AntalyaПридонес на Воената академија на Напредниот курс за сајбер безбедност одржан во Анталија

Придонес на Воената академија на Напредниот курс за сајбер безбедност одржан во Анталија

Воената академија даде значителен придонес на “Напредниот курс за сајбер безбедност” организиран од RACVIAC Центарот за безбедносна соработка заедно со Министерството за транспорт, поморски работи и комуникации и Министерството а надворешни работи на Република Турција, кој се одржа во периодот 26.10.-27.10.2017 во Miracle Resort хотелот во Лара, Анталија. Придонес за реализација на активноста дадоа и […]

Successful realization of the  NATO SPS SIARS project Workshop Успешно реализирана работилницата за НАТО СПС СИАРС проектот

Успешно реализирана работилницата за НАТО СПС СИАРС проектот

„Проектот СИАРС кој влијае на подобрување на борбената готовност, но и можноста за спасување на животи во екстремни околности покажува дека Република Македонија има што да и понуди на НАТО – алијансата и може да соработува со НАТО земјите-членки на исто ниво“, рече министерката за одбрана Радмила Шекеринска на денешното отворање на работилницата за проектот […]

Forthcoming event - Workshop for the NATO SPS SIARS (Smart I (eye) Advisory Rescue System) projectИзвестување за престоен настан - РАБОТИЛНИЦА ЗА НАТО СПС СИАРС ПРОЕКТОТ

Известување за престоен настан – РАБОТИЛНИЦА ЗА НАТО СПС СИАРС ПРОЕКТОТ

На ден 24.10.2017 година, (Вторник) во  просториите на PARC  (Public Affairs Regional Centre)  ценатарот во  касарна „Гоце Делчев“ – Скопје, Воената академија во коорганизација со Mинистерство за одбрана и НАТО СПС програмата организира работилница за НАТО СПС СИАРС проектот. На работилницата свое присуство ќе земат: Министерка за одбрана, Амбасадорот на Р.Словенија, Амбасадоротна Р.Хрварска, НАТО директор […]