Вести

Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште

Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште

На третиот ден од меѓународниот Летен кампус 2014 за првпат се спроведе практичната вежба „Ориентационо – кондиционен марш на непознато земјиште“ (Land navigation) каде 144 питомци од Македонија, Соединетите Американски држави, Босна и Херцеговина, Велика Британија, Косово, Германија, Црна Гора, Бугарија поделени во 18 мултинационални тимови работеа на топографска карта по НАТО стандарди со УТМ […]

„ЛЕТЕН КАМПУС 2014“ – Втор ден

„ЛЕТЕН КАМПУС 2014“ – Втор ден

Успешно беше реализирана првата фаза од четирите фази од планот на Летниот кампус 2014, која го претставува академскиот дел на кампусот. Оваа фаза траеше два дена, а започна веднаш по отварањто. Академскиот дел од кампусот се состоеше од низа предавања реализирани од страна на еминентни професори од земјата и странство. Во првиот ден од оваа […]

Отварање на летниот кампус 2014

Отварање на летниот кампус 2014

“Денес официјално започна еден од највозбудливите периоди во академската година. Во релативно кратко време, секој учесник на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект ќе има можност да го надгради своето знаење и обука и  да склучи  нови пријателства, кој ќе помогнат во градењето на нивната понатамошна кариера.- со овие зборови деканот на Воената Академија полк. Д-р Орце […]

ПРОФЕСОР ОД ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ОДРЖА ЕКСПЕРТСКО ПРЕДАВАЊЕ НА ОФИЦЕРИ ОД НАТО И ПЗМ ЗЕМЈИ И ВРАБОТЕНИ ВО ИНСТИТУЦИИ ОД РМ

ПРОФЕСОР ОД ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ОДРЖА ЕКСПЕРТСКО ПРЕДАВАЊЕ НА ОФИЦЕРИ ОД НАТО И ПЗМ ЗЕМЈИ И ВРАБОТЕНИ ВО ИНСТИТУЦИИ ОД РМ

На ден 12.05.2014 година во рамките на меѓународната НАТО работилница „Курс за односи со јавноста – основно ниво I“ свое предавање одржа професорот д-р Лазар Ѓуров, доцент, мајор од Воената академија (предметен наставник по предметот Комуникации и комуникациски вештини). Тој на присустните низ особено интерактивна атмосфера и динамично предавање им ги пренесе неговите знаења на […]

Учество на претставници од Воената академија на тркалезна маса од областа на безбедност од пожари одржана во Свети Николе

Учество на претставници од Воената академија на тркалезна маса од областа на безбедност од пожари одржана во Свети Николе

Благодарение на потпишаниот договор за меѓусобна соработка помеѓу Министерството за одбрана и Меѓународниот Славјански Универзитет „Г.Р. Державин“ – Свети Николе, на 10.05.2014 година студентите на Воената акдемија од 4. година на насоката Управување со кризи заштита и спасување присуствуваа на целодневна настава преку организирање на тркалезна маса на тема: „Организација, тактика на гаснење пожар на […]

Професорите од Воената академија предавачи и учесници на НАТО Курс посветен на користењето на сајбер просторот од страна на терористите

Професорите од Воената академија предавачи и учесници на НАТО Курс посветен на користењето на сајбер просторот од страна на терористите

Во организација на НАТО центарот за извонредност – „NATO Centre of Excellence-Defense Against Terrorism (COE-DAT)“ од Анкара, Република Турција, во период од 05-09 Мај оваа година, беше одржан курсот „Користењето на сајберпосторот од страна на терористите“. Врз основа на претходна покана од страна на раководството на НАТО центарот, во улога на поканети пленарни предавачи учество […]

Воената академија предводник во организацијата и реализацијата на уште една регионална иницијатива во доменот на сајбер безбедност

Воената академија предводник во организацијата и реализацијата на уште една регионална иницијатива во доменот на сајбер безбедност

Во период од 05-07 Мај оваа година во соработка со RACVIAC Центарот за безбедносна соработка во Загреб, Хрватска, професорите од Воената академија учествуваа во организацијата и реализацијата на регионаланата конференција на националните тимови за одговор во случај на компјутерски инциденти Computer Emergency Response Team (CERT – CIRT – CSIRT), насловена како  „Present cooperation among regional […]

Професорите од Воената академија потврдуваат дека се помеѓу елитата во доменот на сајбер безбедноста во државата

Професорите од Воената академија потврдуваат дека се помеѓу елитата во доменот на сајбер безбедноста во државата

Во периодот 24-25 април 2014 година во Хотел „Бистра“ во Маврово во организација на Стопанската комора на Република Македонија се одржа дводневна обука за банкарскиот и финансискиот сектор на тема: „Корпоративната безбедност и заштита од сајбер криминал во банкарскиот сектор“. Оваа обука е резултат на веќе воспоставената соработка помеѓу Воената академија, Управата за финансиско разузнвање […]

На Воената академија одбранета магистерска тема која нуди ефективен и рентабилен начин за уништување на неексплодирани убојни средства

На Воената академија одбранета магистерска тема која нуди ефективен и рентабилен начин за уништување на неексплодирани убојни средства

На ден 11.04 2014 година на Воената академија „ Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип се одржа јавна одбрана на магистерскиот труд со наслов „Кумулативен резач како средство за уништување на неексплодирани убојни средства и негова практична примена за уништување на проектил 76 mm“ од кандидатот Љупчо Шошоловски […]

Предавање на амбасадорот на САД, Волерс на Воената академија

Предавање на амбасадорот на САД, Волерс на Воената академија

„Воената академија со своето работење изминатите години сè повеќе го привлекува вниманието на јавноста  и од тој аспект сè почести се авторитетите и гостите кои се подготвени да предаваат на Воената академија и да ги пренесат своите искуства од работењето“, истакна заменик министерот за одбрана на Република Македонија, Емил Димитриев, по повод денешното предавање на […]